fredag den 3. august 2018

Helt tæt på Århus, Europas nye kulturhovedstad

Klokken er lige omkring 17, og man kan allerede mærke, hvordan Århus er en smule mere vågen, end den plejer. Snakken fra de forbipasserende er mere livlig end normalt, trafikken er en kende værre, og lige i dag er der faktisk ikke helt så koldt, som det var i går. Datoen er den 21. januar. Det er i dag åbningen af den nye kulturhovedstad finder sted, og stemningen breder sig langsomt gennem Århus’ små snørklede gader.


Jeg sidder på restaurant ”Slap af” på Studsgade og beskuer aktiviteten ude på vejens ikoniske brosten. Mennesker sværmer forbi, og hver eneste gang at døren ind til restauranten åbnes, kommer der en bølge af den tørre vinterluft, men med den følger også en ordentlig portion godt humør. De glade stemmer høres let, og man kan ane fremmede sprog i blandt. Mellem de mange mennesker ser jeg en gruppe unge komme gående forbi med hvert deres miniature-vikingeskib af papir, som senere skal indgå i det lange optog. Godt nok ser de underlige ud, men jeg finder dem alligevel en smule finurlige. Inde i skibet kan man nemlig ane den pære, der er monteret, der senere skal oplyse skibet.

Turen går nu mod havnen, hvor slutshowet skal ske. Man er ikke i tvivl om, hvilken vej man skal, for der er ikke en eneste sjæl, der bevæger sig mod strømmen. Lige ud over de 3 midaldrende mænd, der i et muntert toneleje fortæller alle om, hvordan ”det er den vej I skal”, mens de snublende peger videre ned ad Skolegade. Da jeg passerer dem, opfanger jeg duften af øl, hvilket ikke overrasker mig spor. Med den hjælp finder vi hurtigt ned til et af de 3 udkigspunkter og beslutter os for at slå os ned her.

Så går det løs!

Klokken er nu lidt over 20, og man kan fornemme spændingen blandt de mange tusinde gæster, der nærmest står og tripper af nysgerrighed. Åbningen er netop i gang, og det er svært at få et glimt af den interessante teknologi, der smyger sig op ad de forskellige bygninger gennem de tætpakkede mennesker. Til gengæld overdøver den tilhørende koordinerede musik uden besvær den konstante summen, som publikummet skaber. Oppe bag mig står nogle få af optogets medlemmer med deres skibe og danser med til den kendte rytme fra Queens ”We Will Rock You”, der spiller over de store højtalere. Stemningen er på sit højeste blandt de mange mennesker, som er samlet foran Dokk1 for at overvære showet.

Skal i giftes i Aarhus?

Stilheden lægger sig over tilskuerne, da DJ Static går på. Han er hejst op foran en af bygningerne og leverer derfra sit show. I samme øjeblik starter det store fyrværkerishow ude over vandet til venstre for mig. Alle vender sig forbavset om, og duften af krudt breder sig langsomt over Århus havn. Heldigvis er fyrværkeriet højt oppe, for i tumulten er jeg havnet bag to høje fyre, der nemt kunne havde gjort en koncert træls. 

Musikken er nu blevet dæmpet lidt, og man hører flere ”uuh” og ”åh”, hver gang det ligner, at der kommer en finale på fyrværkeriet. Det topper dog gang på gang den sidste runde. Bag mig lægger jeg mærke til, at danserne til Queen er blevet flere, og der står nu en lang række glade mennesker og danser. Idet fyrværkeriet stopper, blusser bygningerne igen op, hvor der nu står inspirerende citater i stedet for de farverige billeder og abstrakte former, der før var der. 

Finalen er godt gennemtænkt, og imens der står “Lets rethink” på bygningen, driver de oplyste skibe rundt i havnen i stilhed. Efter finalen breder der sig en rolig stemning over folk, og man kan føle hvordan forsamlingen lige tygger lidt på budskabet, før de en efter en vender om og går hjem.

Dygtig fotograf fra Aarhus

Ingen kommentarer:

Send en kommentar