fredag den 3. august 2018

Bilerne kører selv

Teslas ejer, Elon Musk, har sagt, at deres biler vil være selvkørende inden for 3 til 6 måneder. Tesla-ejere vil kunne købe den store hardwarepakke, som vil gøre bilerne næsten selvkørende. Det betyder også, at Tesla ligger foran konkurrenterne inden for førerløse biler. De nyere biler er udstyret med en chip fra firmaet ”Nvidia”. Chippen er en Drive PX 2-processor som er mange gange kraftigere end processoren i andre Tesla biler. Sammen med den nye stærkere chip, har Tesla også inkluderet 8 kameraer i deres biler. Da man kun har aktiveret fire kameraer ved køb af bilen, kræver det den store hardwarepakke for at kunne bruge gavn af de resterende kameraer.

Med den nye pakke i Tesla biler, er der åbnet muligheder for at kunne nå niveau 5 på SAE-skalaen. Det er en skala som viser hvor langt en bil er for at være fuld automatiseret. På nuværende tidspunkt ligger Tesla på niveau 3, som er ”betinget automatisering”. Her kan føreren godt foretage sig andre ting under rejsen, men skal være klar til at tage styringen. Elon Musk tror på at niveau 5 snart nås af hans firma.

Google er med

Ikke kun Tesla har fart over feltet, når det kommer til selvkørende biler. Det gigantiske firma ”Google”, som lancerede den første selvkørende bil, når snart niveau 5 på SAE-skalaen. Google har allieret sig med bilproducenten ”Fiat Chrysler”, hvor de sammen har designet bilen Chrysler pacifica. Google og Fiat Chryslers nye bil skal snart testes uden chauffør, i trafikken. Googles teknologi sammen med Fiat Chryslers bil, har muligvis resulteret i den første vejklar selvkørende bil. Bilen kører på algoritmer som løses af en computer i bilen. Computeren bruger radar, afstandsmåler og kamera til at løse problemer, og disse sensorer dækker alle bilens vinkler.

Prognose siger mere trafik på vejene

Danske myndigheder har regnet på hvilken effekt, selvkørende biler vil have. De fandt ikke frem til et lovende resultat, tværtimod. Man bør derfor ikke forvente at selvkørende biler skaber mindre trafik, som man troede da ideen kom ud. Den danske prognose, fra vejdirektoratet, fortæller, at selvkørende biler vil resultere i bedre bilister. Helt op til 30 % af vejene vil åbnes op pga. selvkørende biler. Dette skyldes at bilerne har mulighed for at køre tættere på hinanden, og de tager ikke beslutninger som sænker trafikken. Dog øger dette også salget af biler. Man forventer at folk vil købe flere biler, da selvkørende biler vil blive meget attraktive. De førerløse biler vil stige i antal og det forventes at resultere i 14 % mere trafik. Derudover forventes det at forsinkelsestiden i storbyer vil stige med 15 %. Det er derfor ligegyldigt at vejene åbnes op af førerløse biler, da flere vil komme til og tage den ekstra plads.

Næste skridt for selvkørende biler

Det næste vi vil se for selvkørende biler er testresultater. Bilerne skal først testes på vejene og derefter skal producenter som Google og Tesla til at optimere bilerne. Det er først efter 6 måneder, vi vil kunne se førerløse biler på vejene. Selv herefter forventes bilerne at ligge i en prisklasse over den gennemsnitlige dansker. I 2017 vil man se førerløse biler på vejene, men det bliver ikke et allemandseje.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar