onsdag den 10. januar 2018

Piercing

I bogen Piercing

I bogen Piercing, af Anna Claybourne dykker vi ned i den historiske udvikling som kropsudsmykning har taget igennem menneskets historie. Bogens tema er hvilken betydning kropsudsmykninger og piercingsmykker har for den kultur de befinder sig i. Den går i dybden med de beviser der findes for kropsudsmykning i både uddøde og overlevende civilisationer og om de havde en religiøs eller ritual betydning. Yderligere sammenligner hun de teknikker vores forfædre brugte med dem vi bruger nu til dags.

Et af de eksempler som hun nævner i bogen, er en 2500 år gammel mumie som er fundet i Ataj republikken i Sibirien. Mumien har omfattende tatoveringer som er blevet bevaret af den sibiriske permafrost igennem årtusinder. Mumien formodes at være en sibirisk prinsesse og hendes tatoveringer, som løber ned af begge arme og skuldre, afbilleder forskellige fantasidyr. Ifølge både Anna Claybourne og Natalia Polosmak, som er den arkæolog der har fundet mumien, var tatoveringer et status symbol.

Piercinger i oldtiden

I Iran er der fundet en statue som har huller i ørene og som daterer til 3000 år før vores tidsregning. Så piercingsmykker er på ingen måde en ny ting. Igennem tiden har de været med til at symbolisere velstand og magt i mange forskellige civilisationer.

I Etiopien har de tradition for at have store piercinger i deres underlæbe hvilket skal gøre dem mere eftertragtede for giftermål og samtidig symbolisere frugtbarhed.
I det gamle Egypten var det kun kongefamilien der måtte bære navlepiercinger, og denne udsmykning symboliserede magt og beskyttelse imod forskellig slags magi.

Hvis man er interesseret i at lære mere om kropsudsmykningens historie er bogen Piercing af Anna Claybourne helt sikkert værd at læse. Hun kommer vidt omkring i sin bog og det gør at man får en bred forståelse for den udvikling der er sket inden for kropsudsmykning, helt fra oldtiden og til nutiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar