onsdag den 10. januar 2018

Børn Og Motion

Hvad skal man gøre hvis ens børn ikke er aktive nok?

Hvad skal man gøre hvis ens børn ikke er aktive nok? Dette spørgsmål forsøger Dr. Med. Bente Klarlund Pedersen at besvarer i hendes bog Børn Og Motion. I bogen retter hun en kritik imod den stigende inaktivitet som børn nu til dags er underlagt. Hun siger også at denne inaktivitet kan få katastrofale konsekvenser for deres helbred senere i livet.

Motion er med til at styrke ens immunforsvar og kan bidrage til at forebygge en lang række sygdomme. I bogen nævner hun diabetes, hjerte-karsygdomme, overvægt og fedme, forhøjet blodtryk, knogleskørhed og endda visse former for kræft. Det er altså alvorlige sygdomme som kan forekomme hvis man ikke er aktiv nok. Ifølge Bente Klarlund Pedersen er fjersyn, computerspil og det stigende forbrug af junkfood med til at der er sket et fald i børn og unges kondital og stigning i BMI.

Men bogen er ikke udelukkende en liste over forskellige sygdomme som man kan få som følge af inaktivitet. Hun giver også en lang række gode råd til hvordan man kan aktivere passive børn. Hun påtaler også at det er forældrenes ansvar at få aktiveret deres børn på en meningsfyldt måde.

Aktivitet i hverdagen er vigtig

Hvor meget man bevæger sig i løbet af dagen er afgørende for et menneskes NEAT-niveau. NEAT-niveau dækker over de bevægelser som vi foretager os i løbet af en helt almindelig dag og dækker altså ikke struktureret motion. Et menneskes NEAT-niveau kan hæves ved at man for eksempel bruger løbehjul eller rulleskøjter fremfor at tage bussen, tager trapperne i stedet for elevatoren og generelt bare vælger den mest fysiske af to forskellige muligheder. Forældre har et stort ansvar i forhold til deres børn når det kommer til at udvikle deres børns NEAT-niveau. Det er nemlig påvist at børn tager disse normer med sig ind i deres voksenliv og at en inaktiv barndom kan føre til et inaktivt voksenliv.

Hvilken slags motion er godt for børn

Ifølge Bente Klarlund Pedersen er det ikke en god ide for børn i førskolealderen at dyrke struktureret motion. I stedet skal motion komme igennem leg, og her er det vigtigt at forældrene tager en aktiv rolle. Viser man barnet at man selv kan lide at bevæge sig vil barnet også finde en glæde ved fysisk aktivitet. Når barnet nærmer sig teenageårene vil struktureret fysisk aktivitet være vigtigt for at styrke muskler og kondi. I denne alder kan det være en god ide at ens barn begynder til forskellige sportsgrene. Hvis barnet ikke finder interesse i den første sportsgren som han eller hun prøver, så er det bare at finde noget andet. Der er masser af muligheder derude og det er bare med at undersøge de forskellige sportsgrene af.
Bente Klarlund Pedersen sætter fokus på et aldeles vigtigt emne i sin bog Børn Og Motion og den vil være virkelig god læsning for alle der har børn. Bogen er velskrevet og letlæselig så den er helt sikkert værd at erhverve sig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar