onsdag den 10. januar 2018

Medborgerskab i DK

Det danske samfund har gennemgået en kæmpe forandring igennem de sidste årtier

Det danske samfund har gennemgået en kæmpe forandring igennem de sidste årtier. Det at være medborger i dagens Danmark er ikke nødvendigvis noget som ligger på rygraden. I Danmark har vi en ambition om at skabe den bedst uddannede generation nogensinde, for at kunne sikre vores konkurrence evne på lang sigt. Det er derfor vigtigt at de unge mennesker som er landets fremtid ved hvad det vil sige at være medborger i Danmark. Dette er de begyndt at undervise i på en række efterskoler i Jylland, på Fyn og på Sjælland.

Bogen Medborgerskab – en udfordring til efterskolen er resultatet af et pædagogisk udviklingsprojekt med deltagelse af efterskoleforeningen, Proffesionshøjskolen University College Syd, Danmarks Pædagogiske universitet og 10 efterskoler. Den sætter fokus på efterskolernes indsats og undervisning når det gælder medborgerskab. Ifølge forfatteren, Alexander Von Oettingen, står efterskolerne overfor en udfordring når det kommer til elevernes opfattelse om medborgerskab. Bogen ser efterskolerne som en vigtig faktor i unge mennesker udvikling som nedenstående citat viser.

”Således beskrives en række erfaringer og refleksioner over undervisning i Medborgerskab på 10 efterskoler, som understreger efterskolens væsentlige betydning for unge menneskers eksistentielle, kulturelle og demokratiske dannelse i et moderne samfund.”

Bogen hæfter sig også ved at der på efterskoler er meget plads til innovation når det kommer til både undervisning og fritid, og at dette er et vigtigt element i arbejdet med unge mennesker. Det er vigtigt at alternative undervisningsformer bliver afprøvet og evalueret for på den måde at optimere vores folkeskole, efterskoler og videregående uddannelser.

For at vi kan opnå vores ambition om at være et konkurrencedygtigt land på den lange bane er det vigtigt at de nye generationer får en grundlæggende viden omkring hvad det vil sige at være medborger. Dette er også en af de grundlæggende holdninger i bogen.
Overodnet set er det en spændende bog som belyser et meget aktuelt emne, nemlig hvordan de fremtidige generationer ser sig selv og deres plads i samfundet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar