fredag den 28. december 2018

Pas på dine vinterhjul

vinterdæk

Har du haft vinterdæk på i løbet af vinteren, men årstiden er ved at skifte, ønsker du formentligt at skifte til sommerdæk. Det er det rigtige at gøre hvis her ikke er vinterføre længere, men derimod er varme dage i vente. Hvad spørgsmålet så går på, er hvorledes du bør opbevare dækkene selv eller om du bør lade dem opbevares på et ”dækhotel”. I sidste ende handler det nemlig om at passe godt på sine vinterdæk.
I de senere år er det blevet mere typisk at lade sine overskudsdæk opbevare hos andre på et såkaldt ”dækhotel”. Et ”dækhotel” kan være mange ting, men oftest er det et værksted eller et dækcenter. Fælles for disse er at de begge afmontere dækkene og opbevare dem, således at du slipper for alt besværet.
Dette tiltaler enormt mange danskere som ikke ønsker at fifle med bilen i deres travle hverdag, eller dem som ganske enkelt ikke har pladsen til at opbevare dæk i sit hjem.
Bor man i lejlighed eller har en lille ejendom kan et dækhotel således være et glimrende alternativ til at opbevare dækkene selv, hvorfor konceptet har været i vækst i nyere tid.

Vær på den sikre side og dokumenter dine hjul

Noget man skal være opmærksom på hvis man udliciterer opgaven om at bevare dine dæk, er dog altid at have dokumentation for hvilke dæk du afleverede på værkstedet. Hos den store majoritet opleves aldrig problemer på områder som dette, men enkeltsager forekommer med jævne mellemrum hvor folk mener at de har fået andre dæk monteret end dem de afleverede.
Disse konflikter er ofte svære at løse da begge parter mener at de har fat i den lange ende, men at her sjældent forekommer noget bevis for nogle af parternes påstande. Du gør derfor dig selv en kæmpe tjeneste hvis du tager billede af dækket og dets detaljer for at kunne være sikker på hvilke dæk du afleverer, således at du, hvis situationen skulle forekomme at de forbytter dine dæk, har bevismateriale for hvilke dæk du indleverede.
Nogle af de detaljer som fortæller om dækket og som du bør afbillede er ting som dækkets- fabrikat, datomærkning, hastighedskode, belastningsindeks og bredde opgjort i millimeter.
Ønsker du ikke at skulle være afhængig af teknikken, i form af billeder på en mobiltelefon eller lignende, kan du alternativt også sætte et fysisk mærke på dit dæk så du altid kan genkende det hvis du ser det. Du kan eventuelt indridse dine initialer eller sætte en klat maling som aftryk på dækket.

OPBEVARING AF VITERDÆK I HJEMMET

Har du lysten og pladsen til at opbevare dine ubrugte dæk hjemme kan du spare penge.
Har du dette i sinde er her dog nogle praktiske ting du skal være klar over. Det er nemlig ikke lutter lagkage at opbevare dæk. Bildæk har nemlig ikke godt af bare at blive smidt ud i skuret eller på loftet, da temperaturen typisk vil overstige hvad her er optimalt for dækket. Bildæk har derimod heller ikke godt af at være i et drivhus eller andre fugtige rum.
Tværtimod har dæk bedst af at blive opbevaret i tørre omgivelser, som derudover er mørke og rene. Renhed, mørke og tørhed er nemlig tre faktorer som har indvirkning på dækkets aldringsproces.
Værd at vide, er desuden at dæk med fælge altid skal opbevares på et stativ, hvorimod dæk uden fælge blot kan nøjes med at opbevares i stående tilstand. Opbevarer man dæk uden fælge i stående tilstand skal man dog være opmærksom på at dækkene har godt af at blive roteret med jævne mellemrum, således at man mindske risikoen for flade områder betydeligt.
Hvad angår renhed og tørhed bør du ud over at opbevare dine dæk et rent og tørt sted også rengøre og tørre dine dæk før du ligger dem ind til opbevaring. Under din rengøring bør du være opmærksom på om dækket har lidt skade eller viser tegn på selvsamme. Opdager du at dine dæk har taget skade, har du således mulighed for at få det udbedret før de skal monteres på, endda i god tid.
Derudover er det også en god idé at få tjekket vinterdækkets mønsterdybde som minimum skal være 1,6 millimeter, men som anbefales til at være 3. Er mønsterdybden således under 3 millimeter anbefales det at du investere i helt nye dæk, især hvis her er tale om vinterdæk.
Hvis du har som tiltænkt at køre på ferie i udlandet bør du være ekstra opmærksom på mønsterdybden da her er forskellige krav alt efter hvor du befinder dig. I Sverige og Norge er her eksempelvis en påbudt mønsterdybde på vinterdæk på 3 millimeter. Dette er i modsætning til Danmark påbudt ved lovgivning og ikke blot en anbefalet dybde på 3 millimeter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar